Yönetici Kovalar


   Her şeyden önce bir kez daha kontrol edin. Onun doğum gününün Ocak'ın sonunda, ya da Şubatın başında olduğundanemin misiniz? Amirinizin bir Kova olduğunu iyice biliyor musunuz? Uranüs Burcundan âmirlere albino pandalar kadar az rastlanırda... Eğer bunlardan biri talihin cilvesi olarak sizin âmirinizse,Onu bir hayvanat bahçesine satamasanız da, bir koleksiyon parçası olarak düşünebilirsiniz. Günün birinde son derece değerlenebilir. 

  Şaka bir yana, tipik bir Kova rutin olarak dokuzdan beşe büroda çalışmaktansa açlıktan ölmeyi yeğ tutar. Kovaların çoğu karar vermekten hoşlanmazlar, emir vermekten rahatsız olurlar,başkalarını yönetmeye pek hevesli değillerdir, sıkıcı yönetim kurulu toplantılarına hiç gelemezler, nerede kaldı sıkıcı Genel Müdür Yardımcılığı... Bu, Kovaların doğru dürüst âmir olamayacakları anlamına gelmez. Uranüs sürprizlerle doludur.Amirliğe hiç uygun olmadığı düşünülen bir Kovanın vazgeçilemeyecek bir âmir olup çıkması bu sürprizlerden biridir. 

    Arada sırada rastlanan bir Kova, yukarıda saydığımız tüm olumsuz özellikleriyle âmir mevkisine gelince, çantasındaki bir ikiyeni marifetini çekip çıkarır. Dalgın ve unutkan, eksantrik ve ne yapacağı belli olmayan, bir çekingen bir atılgan biri olabilir; ama o garip dalgın bakışların, ilgisiz mesafeli davranışların arkasına gizlenen ayı tuzağı gibi bir de kafası vardır. Buna bir de, cebinde kristal küresi olduğunu düşündüren, yüksek frekanslı algılayıcı sezgi yeteneğini ekleyin, Ve buna,o tekin olmayan, olayları jilet gibi keskin bir kavrayışla analiz etme, parçalara ayırma ve tartma yeteneğiyle; şirketin odacısından en önemli müşterisine kadar herkesle sıcak bir dostluk kurma içgüdüsünü de katın. Bütün bunları, gelecekte millerce öteyi gören ve başkaları ayrıntılarla uğraşıp dururken olayı bütün kapsamıyla yakalayan o geniş liberal Uranüs felsefesiyle destekleyin - sürprizler derken neyi kastettiğimi anlarsınız.Vasat bir Kova olarak amirlik rolüne uygun olmasa da, sanki bunun için yaratılmışçasına rahatlıkla bu işin üstesinden gelir —ki kesinlikle bu iş için yaratılmamıştır. 

     Bir de madalyonun öbür yüzü var. Size muhtemelen şöyle hitap edebilir: "Sekreterim, Bayan ....şey .... şey .... bayan .... of....isminiz neydi, tekrar söyler misiniz?" Sizden habersiz karmakarışık programlar yaparak, en son dakikada bunları önünüze alınca çıldırabilirsiniz, Eminim, değişikliğin nedenini açıklamak zahmetine katlanmadan tamamiyle yeni ve hiç beklenmeyen biriş verme âdeti sizi sinir küpüne çevirmiştir. Ama gelin şimdiitiraf edin, bütün bunların ötesinde, O gene de sevimli bireski dost, öyle değil mi? Bir kez onların acayip davranışlarına,ani değişikliklerine ve beklenmeyen sürprizlerine alışınca, Kovaların çoğu öyledir. Bir konuda karar verince nasıl sabit fikirli olduklarını da bu huylarına eklemeliyim. 

     Ben sizin yerinizde olsam, Kova âmirimden borç para almaya kalkışmazdım. Tipik bir Kovaysa, insanların gelirlerinden fazla harcamalarını doğru bulmaz. Tabii, bazı Kovalar rahat, lüks çevrelerde yaşarlar. Ama, çoğu günün yirmi saatini fakirlerin daha iyi evlerde yaşamaları için harcarken, kendilerieski püskü tek bir odada yaşayabilirler. Maaşları arttırmaya hevesli değillerse de, cimri de değillerdir, Kova âmirinizden hakkınız neyse onu alırsınız. Ne daha çok, ne daha az. İşin gerektirdiğinden daha fazla ve daha iyi çalıştığını düşündüğü birine karşı son derece cömert olabilir. Sakın yanılmayın. O sizden en iyisini - elinizden gelenin en iyisini bekleyecektir. Daha azı beraberinde, kibarca, nazikçe, ama kesinlikle gözdendüşme tehlikesini getirebilir. Bir anda işinizi kaybedebilirsiniz. Dalga geçen, tam gün ödemeye karşılık yarım günlük iş yapan insanların bir Kovayla işi yoktur. Ona göre bu bir çeşit düzenbazlıktır ve O da düzenbazlıktan kedinin sudan nefretettiği kadar nefret eder. Sizin özel hayatınıza gelince, Kova âmirinizin sizi yargılamakya da size öğüt vermek için en ufak bir arzusu yoktur. Bununla birlikte öz yaşantınızı bilmek ister. Özel ilişkileriniz söz konusu olunca, sondajcı Uranüs merakından yakanızı kurtarmanızpek kolay olmayabilir. Ne var ki, şok yaratacağından çekinmeden Ona her şeyi söyleyebilirsiniz. Hiçbir şey Onda şok etkisi yaratmaz. Burçlar âleminde insan tabiatının en iyi öğrencisi Odur. Hiçbir zaman sizi küçük görmez (yükseltmezde.) Onun gözünde kusurlarınız ve erdemleriniz karıştırılarak ilginç ve renkli bir kalıba dökülür. Bu işi hiç acele etmeden yapar ve sizin hakkınızdaki fikrinde en ufak bir dalgalanma olmaz. Bulunduğu şehrin üniversite rektörü ve senatörü Onunne kadar yakın dostlarıysa, o şehrin ayyaşı ve aptal aptal gülüşen yeni yetmeleri de o kadar iyi arkadaşlarıdır. Eğer gerçek Kovaysa insanlar hakkında hiçbir önyargıya kapılmaz ve hiçbir fark gözetmez. Başka bir deyimle, eğer sizi pulçalarken ya da yarım kalmış bir raporu masanızda saklarken yakalarsa işten atılma tehlikesiyle karşı karşıyasınız demektir. Öte yandan sizin iki evli olduğunuzu, babanızın iki kez hapsegirmiş olduğunu, oğlunuzun esrar içtiğini, ya da karınızın arka balkonda doğduğu günkü kıyafetiyle yoga yaptığını keşfederse,bunun sizin hayatınız olduğunu düşünerek omuz silkip geçecekve belki de sizi, eleştirenlere karşı savunacaktır. Siyasi açıdan bir muhafazakâr obuanıza ve Onun astığı FranklinRoosevelt'in portresinin yanına Calvin Coolidge'in resmini yapıştırmanıza Kova âmiriniz kılını bile kıpırdatmayacaktır. Şirketin verdiği geçen partinin sonunda küfelik olarak bir taksiye zor taşındığınız hakkında anlatılanlara dönüp bakmayacaktır bile. Yalnız Ona dalavere yapmayın, yalan söylemeyin— ya da Tanrı korusun — Ona verdiğiniz sözden dönmeyin. Verilen sözler, ahlakî davranışlar ve benzerleri konusunda O, dar kafalılar sınıfına girer. 

    Koç ve Aslan âmirlerin aksine, O, şu adama oy vermekle, okızla dolaşmakla ya da bu renk kravat takmakla hatâ ettiğinize sizi inandırmaya çalışarak enerji harcamayacaktır. Ve Yengeç, Oğlak ya da Terazi âmirlerin aksine O, görüş açınızı değiştirmekiçin imalarda bulunmayacak ve ikna edici strateji kullanmayacaktır. Hayatınızı kendi seçtiğiniz yolda yaşayın ve bir bireyci olarak güçlenin — işte Onun inancı budur, öte yandan, sakınha, kişisel işlerinde siz de Ona akıl öğretmeye kalkışmayın. Hiçbir öfke göstermeyecek ve belki de hissetmeyecektir. Hattâ gülümseyebilir ve gözlerindeki o uzak bakışla düşünceli düşünceli başını sallayabilir. Ne var ki, duvarla konuşun daha iyi... Hemen hemen herkesi dinler. Dinler. O kadar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder