Ayrıntılı Kova Burcu Analizi

     Kovanın çevreye bakış açısı o kadar geniştir ki, doğum haritasında başka gezegenlerden ciddi etkiler almadıkça, ön yargılı olanına pek rastlamazsınız. Böyle birine rastladığınız zaman kendisine ön yargılı olduğunu söyleyince derinden sarsılacaktır. Kardeşlik içgüdüsü o kadar güçlüdür ki, kırk yılda bir hoşgörüsüz davrandığı zaman, sadece bunun farkında olmamakla kalmaz, bu sözcükten de nefret eder. Genelde herkes Onun kız ya da erkek kardeşidir. Sembolik kovasıyla zengin ve fakir çevrelerde dolaşarak kovasına bilgi suları doldurup boşaltır, arada sırada kış uykusuna dalanlar müstesna. Ancak bunların da gizlenme devreleri uzun sürmez. Onu özleme fırsatını bulamadan, Kova tekrar dönüp toplum içindeki turlarını sürdürür. Yalnızlığa çekildiği zaman onu rahatsız etmeye kalkışmayın sakın. Yalnız kalmak istediği zaman, yalnız kalmak istiyordur. Toplumdan bütün bütün çekilmez; aniden herkesin bilmediği bir telefon numarası almak gibi bir hevese kapılsa bile... Adresi değişmemiştir; kendisi de... İnsanlardan asla uzun süre kopamaz. Siz Onu aramazsanız çok geçmeden o gene her zamanki tetikte ve meraklı haliyle şehirde dolaşmaya başlayacaktır.


     Genelde, bir Kovadan kesin bir randevu almak kolay değildir. Belli zamanlarda belli görev ve zorunlulukla bağlanmaktan hoşlanmadığı için, randevusuna sadık kalmayacaktır. Rastgele bir, "Seni ararım — belki Salı günü belli bir saatte toplanır" deyip geçmeyi tercih eder. (Bazen gelecek haftanın ikinci Salısını kastediyordur!) Bununla birlikte, işi sıkı tutmayı başarabilmişseniz ve belli bir saate sizinle buluşacağına söz verdiyse mutlaka orada olacaktır. Bundan emin olabilirsiniz, hattâ isterseniz saatinizi ayarlayın ve kendiniz geç kalmamaya bakın. Yolda gelirken kaçırılmadıkça, mutlaka gelecektir."(Bir Kova olduğu için, kaçırılabilir de, bunların başına her zaman her şey gelebilir. Her şey.) 

   Kovanın düşüncesini içtenlikle söylemesini bekleyebilirsiniz, ancak, sizin nasıl düşünmeniz ve kendi hayatının nasıl yaşamanız gerektiğini dikte etmeye kalkışmaz. Buna karşılık, Onun nasıl düşünmesi ve yaşaması gerektiğini söylemenize izin vermeye de yanaşmaz. Koç, Aslan ve ikizlerin aksine, fikirlerini başkalarına zorla kabul ettirmek hevesinde değildir. Kova felsefesine göre, herkesin kendi işi gücü, kendine has özlemleri vardır. Herkes kendi müziğine göre dans eder ve kişiliğe saygı gösterilmesi gerekir, ilginçtir ki, dünya Kova çağına doğru hareket ettiğine göre, yeni dönemin habercileri çiçek çocukları ve hipiler oluyor. Abartılı bir deyimle, bunlar düpedüz Kova ideallerini aksettirmektedir : Eşitlik -- kardeşlik — herkese sevgi — yaşa ve bırak yaşasın — gerçeği ara — deneyim — düşünmeye çekilmek.

   Kovanın bir amaç uğruna ateşli bir savaş verdiğini pek göremezsiniz. Kendi prensiplerince yaşar ve bununla yetinirler. Bırakın Koç, Akrep, Aslan ve Yay burcundakiler kılıçlarını çeksinler ve ezilmişleri kurtarmak için şanla şerefle savaşsınlar. Uranüslüler ihtilâlin sebebini araştırmak, insanların dertlerini dinlemek, karşılıklı anlayışı paylaşmakla, başka hiçbir şey yapamayacak kadar meşguldürler. Kova şiddetle değişime inanır ama şiddeti başkalarına bırakır, ne manen ne de fizikçe korkaktır. Sadece savaşa göre ayarlanmamıştır. Farkında olmadan bir savaşa yakalanınca ya körü körüne kargaşaya katılır, ya da çatışmayı bitirmek için şartlara razı olur. Tepkisi önceden kestirilemez, ama kesin olan bir tek şey vardır. Ertesi gün de düşüncesi değişmeden eskisi gibi kalacaktır. Tartışma yeteneği olan herkes onunla en iyisini yapabilir, çünkü bir zekâ çatışmasında Onun dikkati kolayca kestirme yola yönelir. Kova en iyi şapkası yanındayken savaşır. Şapkasını başına giydiği gibi gider. Bununla birlikte bir şeye kesin inanınca, gerçeğe saygı duyan kafası, çirkin çatışmalardan hoşlanmasa da, inancından bir santim bile sapmaz. Dünyanın bütün bağırıp çağırmaları ve manevi baskıları Onu bağımsız fikirleriyle kendi yoluna gitmekten alıkoyamaz, çevresinde çepeçevre donanma fişekleri patlasa bile, iki Kova Başkan -Abraham Lincoln ve Franklin Roosevelt- bu prensibi kusursuz bir şekilde gözler önüne seren örneklerdir. Her ikisinde de fikirler aynı derecede orjinal ve çarpıcı şekilde herkesinkinden ayrıdır. Kişisel teorilerde saldırgan zorlamalar yoktur, ama gene de işbirliğinden yoksun kalınmasına ve zorlu muhalefete rağmen, zamanlarında çok köklü reformlar yapılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder