Kova Burcu Süprizlerle Doludur

  Uranüslülerin sık sık düşmanca eleştirilere hedef olmalarının bir başka nedeni de, sürprizlerle dolu olmalarıdır. Sizi batıya doğru yöneltip, sonra birden bire dönerek, hiçbir uyarıda bulunmadan, doğuya doğru yürür giderler. Kovanın, ne yapacağını size bildirmemek konusunda inatçı bir tutumu vardır. Bir arkadaşımın Şubat doğumlu babası, eşinin fırının çekmemesinden yakınmalarına haftalarca aldırmamıştı. Gazetesine kapanmış ve kadının çaresizlik içindeki şikâyetlerine kulaklarını tıkamıştı. Sonra bir gün aniden bir kamyon yanaştı, hamallar yepyeni bir fırını kamyondan indirip, eşinin şaşkın bakışları altında mutfaktaki yerine yerleştirdiler. Oysa eşi Ondan böyle bir davranış beklemeyi öğrenmiş olmalıydı. 

     Kovanın insanlara güvenmesi kendiliğinden olmaz. Önce kafanızdan geçenleri ve hattâ mümkünse, sizin ruhunuzu öğrenmesi gerekir. Her sözünüzü, her hareketinizi inceleyen dikkati altında huzursuz olmak işten bile değildir. Bütün bunların bu dikkatli kafada ilerde kullanılmak üzere dosyalandığını hissedersiniz. Öyledir de. Zaman zaman hayal sisleri içine dalmış gitmiş gibi görünürse de buna inanmayın. Belki size kaç tane kirpiğiniz olduğunu söyleyebilir. Uranüslünün sizi yüzünüze bakarak değerlendireceğini asla beklemeyin. Doğal nezaketi Uranüs ışığını tepeden tırnağa üstünüzde parlatmasına hiçbir zaman engel olmaz. O yüzün ardında ne olduğunu bilmek ister ve bunu öğrenmek için bazı son derece sıkıntı verici sorular sorar. Ne var ki bir kez sizi kabul ettikten sonra size sadık kalacağını, en habis dedikodularla bile dostluğunun sarsılmayacağını bilmek sizi biraz rahatlatır. Gerçek dostu iseniz düşmanlarınızın kötü fısıltılarına inanmayacak, bununla birlikte kuşkusuz sırf merakından bunlara kulak verecektir. Şundan da emin olun ki, son analizini yaparak hakkınızdaki kararını kendisi verecektir. 

      Kovalar dünyanın en iyi hafızasına sahip değillerdir, ama pek fazla hafızaya da ihtiyaçları yoktur, çünkü bir çeşit görünmez antenle öğrenmek istedikleri şeyleri sanki havadan kaparlar. Hiç bir zaman ihtiyaç duymayacakları bilgilerle ne diye akıllarını karıştırsınlar, nasıl olsa osmozlarıyla istedikleri her şeye erişip elde edebildikten sonra? Bunların alışverişten eve listedeki en önemli şeyleri alarak dönmeleri olasıdır. Çünkü, kendilerine göre pek de önemli olmayan şeyleri hatırlamak zahmetine katlanamazlar. Tipik bir kova efsanevi dalgın profesörün timsalidir. Öğleyin City Squire motelinin önünde karısıyla buluşmayı kararlaştıran birini tanıyorum. Ancak oraya erken gelmiş ve eski bir arkadaşına rastlamıştı. (Kovalar her zaman eski arkadaşlarına rastlarlar, ister Afrika'da isterse Aleutian adalarında olsun, mutlaka tanıdıkları birini bulacaklardır.) Eşi gülerek yaklaşırken, Uranüslü arkadaşıyla derin bir sohbete dalmıştı... Eşi iyice yaklaşınca ona boş boş bakmış, nezaketle şapkasını çıkartıp selâm verdikten sonra dönüp arkadaşının koluna girmiş ve derin sohbetini sürdürerek caddeden aşağı yürüyüp gitmişti. Öfke ve düş kırıklığı içindeki kadıncağız yalnız ve unutulmuş bir halde o köşe başında kalakalmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder